Новини

Cистема ППО RAPIDFire розроблена для боротьби з роями безпілотників

Для протидії наземним і повітряним загрозам компанії Nexter і Thales представили останню версію автономної гарматної башти RAPIDFire на виставці військово-морської оборони Euronaval 2022 в Парижі.

Військові технології – це постійні перегони озброєнь між наступальними та оборонними системами. Кожен новий спосіб нападу спонукає до розробки нового способу захисту (і навпаки). Зараз неймовірно дорогі військові активи на кшталт кораблів часто стикаються з дешевими, але смертоносними загрозами. Наприклад, безпілотниками, малими плавзасобами, плаваючими мінами, боєприпасами, що баражують (як дрони-камікадзе Shahed), а також загрозами вищого рівня – надзвуковими ракетами та винищувачами-бомбардувальниками.

Розроблена в рамках тимчасового партнерства компаній Nexter і Thales, система RAPIDFire призначена для автономного та автоматичного пошуку, захоплення, фіксації та знищення загроз як на суші, так і на морі. Для швидкого ведення вогню зброя має у готовності 140 пострілів, і цього достатньо для близько 30 перехоплень.

RAPIDFire побудована на базі 40 мм гармати CTA International (CTAI), боєприпасів та прицільної системи, що розміщені у невеликій броньованій башті. Система оснащена 5 типами снарядів і сумісна з телескопічними боєприпасами CTAI та новими снарядами Smart Anti Aerial Airburst (A3B).

Крім того, дистанційно керована башта має високоточну оптико-електронну систему управління вогнем від Thales з мультиспектральним прицілом і високошвидкісним лазерним далекоміром, і може автоматично вибирати відповідні боєприпаси для протидії численним загрозам.

За словами партнерів, це дозволяє RAPIDFire боротися з надводними загрозами або безпілотниками (як індивідуально, так і в роях), а також з декількома ракетами, які можуть запустити в спробі перенавантажити ППО масованою атакою. Система також може протидіяти винищувачам, ударним вертольотам і ракетам на дальності до 4000 м з мінімальними супутніми втратами.

RAPIDFire планують розмістити наступного року на борту танкера ВМС Франції «Жак Шевальє»‎ для проведення морських випробувань. Для наземного застосування систему можна адаптувати до шасі установки‎ CAESAR MkII та інших платформ.

Технології, RAPIDFire